اعتیاد کودک به بازی کامپیوتری از جمله مسائلی است که هر پدر و مادری را نگران می کنند. در این روزها با توجه به تغییر سبک زندگی به دلایل مختلف از جمله کرونا و … کودکان بیشتر در خانه می مانند. امروزه بازی های کامپیوتری، گوشی های هوشمند، تبلت، کنسول های بازی و پلی استیشن ها اصلی ترین سرگمی کودکان شده است و اکثر وقت خود را در طول روز در حال انجام بازی های کامپیوتری می باشند. زیاده روی در استفاده از هر چیزی بر سلامتی اثر منفی خواهد داشت و بازی کامپیوتری از این قاعده مستثنی نیست. اعتیاد کودک به بازی کامپیوتری نوعی از اختلالات رفتاری محسوب می شود که اثرات مخربی بر سلامت کودک دارد که از جمله آن می توان به اختلالات یادگیری، کندی ذهن، چاقی و … اشاره داشت. اگر کودک شما نیز اکثر وقت خود را مشغول بازی با کامپیوتر و … می باشد توصیه می کنیم در انتهای این مقاله همراه ما باشید. در صورت بروز چنین مساله ای حتما مشاوره کودک دریافت نمایید.
منبع: اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری
اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری
اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری به معنای هرگونه وابستگی فیزیولوژیکی به مواد مخدر و الکل است که این اصطلاح امروزه در زمینه بازیهای کامپیوتری کودکان و نوجوانان نیز استفاده میشود که به نوعی در شکل جدیدی از اعتیاد دسته بندی شدهاند.
در اعتیاد کودکان به بازیهای کامپیوتری، کودک و یا نوجوان زمان زیادی را به انجام بازیهای آنلاین اختصاص میدهد و ممکن است به دلیل افراط در این کار دچار برخی عارضههای جسمی و روانی گردد. بر اساس آماری که در اختیار داریم بیشتر کودکان و نوجوانان به منظور فرار از دنیای واقعی به این بازیها پناه میبرند. برای جلوگیری از این موضوع حتما درباره اشتباهات تربیتی والدین بخوانید.
بررسی بیماری اختلال بازی در کودک
اعتیاد کودکان به بازیهای کامپیوتری، بر اساس نظریه سازمان بهداشت جهانی، یازدهمین مرحله از اختلالات مربوط به الگوهای رفتاری میباشد که ممکن است در پی آن کودکان و یا نوجوانان دچار اختلالات رفتاری و روانی شوند. نتیجه این نوع اعتیاد این است که تمام فکر کودک معطوف به بازیهای کامپیوتری میباشد و همین مساله او را از انجام دیگر کارها از جمله درس خواندن باز میدارد.
علائم جسمی و روحی اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری
بر اساس تعاریف سازمان بهداشت جهانی، علائم فیزیکی و روانی اعتیاد کودکان به بازی های کامپیوتری پس از دوازده ماه مشخص میگردد. در ادامه به برخی از این علائم اشاره کردهایم.
- سندروم تونل کارپال از بیماریهای مرتبط با مچ دست
- سر درد و میگرن
- اختلالات خواب همچون بیخوابی
- کمردرد
- اختلال در غذا خوردن
- عدم رعایت بهداشت شخصی
- ضعیف شدن چشمها و مشکلات بینایی
- بیتوجهی به زمان و عدم کنترل آن
- پناه بردن به بازیهای کامپیوتری در زمان مشکلات
- استفاده نادرست از پول
- و …
علل اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری
بیشتر کودکان در ابتدا برای پر کردن اوقات فراغت به سراغ بازیهای کامپیوتری میروند. بیشتر آنها درکی از خوب بودن و یا بد بودن این بازیها ندارند و به دلیل اینکه بازیهای کامپیوتری برایشان هیجان را به دنبال دارد، از آن لذت میبرند.
والدین باید سعی کنند زمان کودکان خود را مدیریت کنند، به طوری که میتوانند زمان کوتاهی را به بازیهای کامپیوتری و زمان دیگری را به پازل و بازیهای معمایی اختصاص دهند و اوقات فراغت کودک خود را به شکل درستی پر کنند. برای آشنایی با نحوه برنامه ریزی در استفاده کودک از موبایل کلیک کنید.
مضرات اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری
افراط در بازیهای کامپیوتری، دارای مضررات بسیاری برای کودکان و نوجوانان است. در ادامه به مهمترین و شایعترین مضرات اعتیاد کودکان به بازیهای کامپیوتری اشاره کردهایم.
- مشکلات پوستی
- ایجاد مشکلات استخوانی و عضلاتی
- شکلگیری رفتارهای خشن و پرخاشگرانه در کودکان
- مشکلات بینایی
- کاهش سوخت و ساز بدن به دلیل نشستنهای طولانی و در نهایت اضافه وزن و چاقی
- سردرد و میگرن
- کاهش وزن به دلیل بیتوجهی به وعده های غذایی
- اختلالاتی در خواب
- کاهش اشتها
- افت تحصیلی
- اختلال در یادگیری
- مشکل در دقت و یادگیری دروس
- افزایش احتمال ابتلا به اختلالات کمتوجهی و کمتوجهی بیشفعالی
- اختلالات سلامت روان شامل افسردگی و اضطراب
- و ….
پیامد های اجتماعی بازی های کامپیوتری کدامند ؟
اعتیاد کودکان به بازی های کامپیوتری ضمن داشتن آسیبهای جسمی و روحی، دارای آسیبهای اجتماعی نیز هست که ادامه به آنها اشاره کردهایم. برای جلوگیری از بروز این مسائل حتما در زمینه تربیت کودک مطالعه بفرمایید.
- متزلزل شدن روابط خانواده : دلیل این موضوع این است که درگیری افراد با اینترنت در فضای مجازی سبب میشود که از یکدیگر فاصله بگیرند و کمتر با هم صحبت کنند.
- منزوی شدن کودکان و نوجوانان : مشغول شدن دائمی کودکان به انجام بازیهای کامپیوتری و یا گذراندن زمان طولانی با تبلت و گوشیهای هوشمند، سبب میشود که تمامی وقت و اوقات فراغت آنها در فضای مجازی و با بازیهای آنلاین سپری شود و در نتیجه یک شخصیت منزوی در آنها شکل بگیرد.
علائم هشدار دهنده وابستگی کودک به کامپیوتر
اگر میخواهید از علائم اعتیاد کودکان به بازیهای کامپیوتری مطلع گردید، به مواردی که در ادامه آوردهایم، توجه کنید.
- صرف کردن روزانه بیش از سه ساعت برای انجام بازیهای کامپیتوری
- داشتن احساس سرخوشی و هیجان بسیار زیاد در هنگام انجام بازی
- بیقراری و تحریکپذیری
- افسردگی
- ناتوانی در دست کشیدن از بازی کردن و تمایل به ادامه دادن
- عدم توجه به دیگر امور زندگی و همینطور فعالیتهای ورزشی و اجتماعی
- بیتوجهی به وظایف درسی
- اختلالات خواب
- بروز خستگی و پرخونی چشم
- سردرد
- درد مچ و ساعد
- کمر درد
- فراموش کردن بهداشت شخصی یا حتی وعدههای غذایی
- و …
درمان اعتیاد کودکان به بازی های کامپیوتری
برای درمان اعتیاد کودکان به بازیهای کامپیوتری، درمانهای دارویی وجود ندارد. اگر در جایگاه والدین نمی توانید ذهن کودکان خود را از بازیهای کامپیوتری دور کنید، توصیه میشود از یک روانشناس کمک بگیرید. امروزه روشهای درمانی مختلفی شامل موارد زیر برای درمان اعتیاد کودکان به اینترنت استفاده میشود:
- درمان روانی : آموزش رفتارهای مرتبط با بازیهای کامپیوتری و اثر آن بر روی سلامت روان
- استفاده از درمان معمول : کشف هویت کودک و افزایش اعتماد به نفس او
- درمان درون فردی : کارکردن بر روی مهارتهای ارتباطی و اعتماد به نفس کودک در رابطه با دیگران
انجام بازیهای فکری و معمایی برای ترک کودک از بازیهای کامپیوتری
یکی از روشهایی که سبب رشد خلاقیت و نوآوری در کودکان میشود، استفاده از بازیهای فکری و معمایی است؛ دلیل این موضوع این است که این بازیها سبب میشود که سلولهای مغزی بیشتر از حالت طبیعی فعالیت کنند. والدین میتوانند در این بازیها کودکان خود را همراهی کنند تا آنها انگیزه بیشتری نسبت به بازیهای فکری از خود نشان دهند.
بنابراین بیش از اهمیت بازی های کامپیوتری، این بنیاد خانواده است که میتواند مانع از اعتیاد کودکان به بازیهای کامپیوتری شود. اگر کودکتان زمان طولانی را برای بازیهای آنلاین و اینترنتی اختصاص میدهد، سعی کنید برای جلوگیری از شکلگیری اعتیاد در او، برخی مقررات را وضع کنید. مشخص کردن حد و مرز برای استفاده از بازیهای کامپیوتری، از میزان علاقه کودکان میکاهد.
به عنوان مثال میتوانید به کودکتان بگویید که پس از مطالعه درسها و انجام تکالیف مربوطه مجاز به استفاده از بازیهای کامپیوتری در یک مدت زمان محدود است. همینطور لازم است بلافاصله پس از اتمام مهلت فرزندتان برای بازیهای کامپیوتری، کنسول بازی و دیگر لوازم را جمع کنید و همینطور عواقب قانون شکنی را برای فرزندتان یادآور شوید.
سخن آخر در مورد اعتیاد کودکان به بازی های کامپیوتری
در این مقاله علت اعتیاد کودکان و نوجوانان به بازیهای کامپیوتری را بررسی کردیم، در صورتی که علائم و نشانههای اعتیاد به اینترنت، فضای مجازی و همینطور بازیهای کامپیوتری را در فرزندتان مشاهده میکنید؛ میتوانید برای اطلاع از راهکارهای موثر در این زمینه از مشاوران کلینیک تخصصی کودک آواژه کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اعتیاد کودکان به بازی های کامپیوتری میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره آنلاین با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید و یا از منوی سایت در قسمت درگاه پرداخت اقدام به رزرو وقت نمایید.
منبع: اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری
:: برچسبها:
اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری ,
:: بازدید از این مطلب : 498
|
امتیاز مطلب : 22
|
تعداد امتیازدهندگان : 6
|
مجموع امتیاز : 6